Nieuwsbrief September 2004

Inhoudsopgave

 
Wilt u adverteren in onze nieuwsbrief? Dat kan! Meer informatie...
Sasser Virus

Veel mensen zijn geinfecteerd geweest met het sasser virus, het virus dat de computer automatisch liet herstarten. Dit is zelfs op het nieuws geweest! De laatste tijd is dit virus steeds minder actief en is er veel anti sasser informatie op het net. Als je computer telkens herstart is dit lastig te lezen en downloaden! Dit is makkelijk op te lossen. Zodra u een melding krijgt dat uw computer in 60 seconden herstart gaat u naar start, uitvoeren, hier typed u in: cmd en druk op enter. U krijgt een oud dosscherm te zien. Hier geeft u het commando shutdown /a en de computer stopt met de melding zodat u eindelijk verder kunt gaan met het zoeken naar anti sasser informatie.


Trojaanse paarden

Het aantal nieuwe Trojaanse paarden stijgt sneller dan het aantal nieuwe virussen. Toch domineren de 'oude' virussen nog de hitlijsten.

Bron: Webwereld.nl

Een Trojaans paard is anders dan een virus en meestal minder schadelijk. Meestal verwijderen ze niets en maken ze ook niets stuk. De meeste trojaanse paarden hebben commerciele eigenschappen en veranderen bijvoorbeeld uw startpagina, of zorgen voor ongevraagde irritante internet schermen. Trojaanse paarden zijn echter vaak veel makkelijker te verwijderen. Lees hier bijvoorbeeld meer over op ons forum.


Andere nieuwsbrieven
Regelmatig krijgen wij te horen dat mensen erg goed over onze nieuwsbrief te spreken zijn, en of we misschien nog suggesties hebben voor andere gratis nieuwsbrieven die misschien interessant zijn.

MS Office
Maandelijkse Engelstalige nieuwsbrief van Microsoft zelf.

Nieuws.nl
Het laatste nieuws uit binnen- en buitenland.

Kiosk.nl

Blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen.

Heeft u ook vragen?
Heeft u ook vragen met betrekking tot uw computer software of hardware? Stel uw vraag op ons forum.

Het is aan te bevelen om u eerst eenmalig gratis te registreren. In dat geval krijgt u er enkele handige opties bij. Nu kunt u bijvoorbeeld onderaan elk bericht de optie 'Notify me when a reply is posted' aanvinken en krijgt u automatisch een e-mail indien er gereageerd is.

Aan of afmelden
Wilt u deze ComputerMail Nieuwsbrief niet meer ontvangen, of juist wel, en wilt u ook graag een vriend of collega attenderen op deze dienst, dan kunt u, of uw vriend en/of collega gebruik maken van het inschrijfformulier op onze website.

Advertenties

Uw reclame boodschap hier? Adverteren binnen de nieuwsbrief van Computermail.nl is al mogelijk vanaf 15 euro exclusief BTW.

Meer informatie...

Van de redactie:
Aan en afmelden nieuwsbrief
Heeft u ook vragen?
Even wat van de redactie: Vakantie

Nieuws
Meer Trojaanse Paarden dan Virussen

Nederlandse Service Pack 2 Windows snel beschikbaar
Firewall Service Pack 2 machteloos tegen Trojaans paard

Computer tips en trucs:
Computer NIET automatisch laten herstarten (sasser virus)
Andere nieuwsbrieven

Service Pack 2: Windows XP Tweede Editie
Wat is Service Pack 2 (SP2)
De tien grootste redenen om SP2 te installeren
Hoe kunt u Windows SP2 installeren
Hoe SP2 werkt (gebruiksvriendelijkheid en functies):


Even wat van de redactie

Het is alweer een tijdje geleden dat de laatste nieuwsbrief verstuurd is. Wij zijn er 2 maanden tussenuit geweest wat langer was dan verwacht! Gelukkig zijn we weer terug met een geheel vernieuwde nieuwsbrief.

Dit keer staat deze grotendeels in het thema van Service Pack 2. De nieuwste update voor Windows XP. Misschien heeft u hier nog niets over gehoord, maar Windows XP gebruikers zullen deze update zeker tegenkomen! De update is zo groot dat het bijna Windows XP de Tweede Editie mag heten! Als wij Microsoft mogen geloven zijn virussen, spam, hackers, spyware en alle ongewenste computerproblemen straks verleden tijden met het Windows Security Centrum. Hierover meer in onze nieuwsbrief.


Advertentie

Nederlandse SP2 Windows snel beschikbaar
De Nederlandse versie van het service pack 2 voor Windows XP kan over enkele dagen worden gedownload. De cd's volgen later.

Wie al weken zit te wachten op de omvangrijke veiligheidsupdate voor een Nederlandse versie Windows XP, wordt door Microsoft op zijn wenken bediend. Vanaf 6 september kan de software handmatig worden gedownload.

In principe zou het pakket zo'n 80 MB groot moeten zijn, maar Microsoft waarschuwt dat dit kan oplopen tot maar liefst 250 MB. "Een hele uitdaging voor mensen met een inbelverbinding", zo zegt Michel van der Bel, directeur van Microsoft Nederland, met de nodige ironie.

Deze omvang geldt voor mensen die nooit eerder een update hebben geïnstalleerd. Microsoft Nederland denkt dat zo'n 65 procent van alle Nederlandse gebruikers van XP het service pack gaan installeren. De Engelstalige update is overigens al langer beschikbaar.

Later deze maand komt de software ook beschikbaar via de automatische update en via cd's. Deze kunnen via de site van Microsoft worden besteld en worden meegeleverd met diverse bladen.

Volgens de Canadese firma AssetMetrix heeft maar liefst 10 procent van alle zakelijke computers problemen met de update. Zo draaien sommige applicaties niet goed. Dit kan uiteraard ook met pc's van particulieren gebeuren, zo geeft Van der Bel toe. Microsoft Nederland richt daarom een gratis support-dienst in.

Bron: Webwereld.nl

Vragen of problemen met Service Pack 2? Stel ze op ons forum.


Advertenties

Firewall SP2 machteloos tegen Trojaans paard

Experts waarschuwen voor een nieuw Trojaans paard dat de firewall in Windows XP met service pack 2 uitschakelt.

Het Trojaans paard BagleDI.A komt per mail binnen en is verstopt in een bijlage met de naam foto.zip of fotos.zip . Het is in staat om de firewall die service pack 2 in Windows XP activeert, weer uit te schakelen.

Wie de bijlage opent, activeert een html-bestand dat elke zes uur kwaadaardige software van een lijst met websites probeert te downloaden. Deze lijst bevat meer dan 130 voornamelijk West-Europese sites.

Wie er achter het Trojaanse paard zit, is vooralsnog niet duidelijk. Vermoed wordt dat de auteur van de Bagle-worm de maker is.

Internetters wordt aangeraden om niet zomaar e-mailbijlagen te openen en pc's te voorzien van een aparte firewall en antivirussoftware.

Bron: Webwereld.nl


Service Pack 2: Windows XP Tweede editie

Misschien heeft u er al veel over gelezen en gehoord: In plaats van de nieuwe versie van Windows welke Windows Longhorn gaat heten, wordt er nu eerst een nieuwe update voor Windows verspreid welke alle Windows XP gebruikers gratis kunnen opvragen via de website van Microsoft.

Wat is service pack 2:
Windows is de laatste tijd steeds vaker het doelwit van een nieuw soort virussen en aanvallen. Deze krijgen steeds weer nieuwe namen als trojaanse paarden, wormen, spyware, spam, etcetera. Veel van deze soorten zijn al beschreven geweest in onze nieuwsbrief. Microsoft wil met de nieuwe versie van Windows hier geen last meer van krijgen, maar aangezien deze nog lang duurt voordat deze op de markt komt (waarschijnlijk pas laat 2006) is er nu eerst een update voor Windows XP op de markt gebracht. Het Service Pack 2 oftewel SP2.

Deze update moet ervoor zorgen dat Windows beter beveiligd is met een ingebouwde firewall, virusscanner en een beveiligingscentrum. Vroeger was het aan u om ervoor te zorgen dat Windows goed bleef draaien. Tegenwoordig wil Microsoft u hierbij adviseren. Heeft u zelf al een virusscanner of firewall gekocht dan controleert Windows voor u of deze niet inmiddels over datum is en of deze wel functioneert. Windows wil u dus laten zien hoe u uw computer zo goed mogelijk van binnen en van buiten kunt beveiligen.

Service Pack 2 heeft nog een aantal andere functies zoals een nieuw netwerkbeheer en andere netwerk of internet zaken, maar het beveiligingscentrum is zo groot dat de update bijna wel een geheel nieuwe Windows XP versie lijkt.

De 10 grootste redenen om SP2 te installeren:
Volgens Microsoft (de ontwerpers van SP2) zijn de 10 grootste redenen:

Uw computer helpen beschermen tegen schadelijke bijlagen.
U wordt door SP2 gewaarschuwd bij mogelijk onveilige bijlagen, zodat uw computer beter beschermd is tegen virussen die zich via Internet Explorer, Outlook Express en Windows Messenger kunnen verspreiden.

Uw privacy verbeteren wanneer u op het web bent.
SP2 helpt bij de bescherming van uw persoonlijke gegevens door de beveiligingsinstellingen toe te passen die uw computer beveiligen bij het downloaden van bestanden en inhoud met Internet Explorer.

Vermijd potentieel onveilige downloads.
Via de controle tijdens het downloaden in Internet Explorer en de informatiebalk in Internet Explorer wordt u gewaarschuwd over mogelijk schadelijke downloads en krijgt u de mogelijkheid kwaadaardige bestanden te blokkeren.

Verminder hinderlijke pop-ups.
U kunt met nog meer plezier op internet surfen omdat u pop-ups in Internet Explorer kunt blokkeren en er minder ongewenste reclame en inhoud op de voorgrond wordt weergegeven terwijl u op het web bladert.

Maak gebruik van firewallbescherming vanaf het moment dat u de computer inschakelt totdat u deze afsluit.
De krachtige, geïntegreerde functie Windows Firewall is nu standaard ingeschakeld. Hierdoor is Windows XP beter beschermd tegen virussen en wormen die via internet kunnen worden verspreid.

Bepaal uw eigen beveiligingsinstellingen.
Met het nieuwe Windows Security Center kunt u gemakkelijk de status van uw beveiliging weergeven en de belangrijkste beveiligingsinstellingen op één handige plaats beheren.

Haal eenvoudig de nieuwste updates op.
Doordat de functie Automatische updates van Windows XP is verbeterd, krijgt u nog gemakkelijker toegang tot updates voor Windows. Bovendien kunnen inbelklanten dankzij een nieuwe technologie op een efficiëntere manier updates downloaden.

Bescherm uw e-mailadres.

Met de verbeteringen in Outlook Express kunt u de hoeveelheid ongewenste e-mailberichten verminderen door de validatie van uw e-mailadres door potentiële verzenders van ongevraagde e-mail te beperken.

Voorkom dat de computer vastloopt door invoegtoepassingen van de browser.
Met de nieuwe Add-On Manager in Internet Explorer kunt u invoegtoepassingen gemakkelijk weergeven en beheren. Hierdoor wordt de kans dat de computer vastloopt kleiner en zult u met meer plezier op internet surfen.

Werk draadloos zonder problemen.
Met SP2 wordt de ondersteuning voor draadloos werken verbeterd en kunt u thuis of onderweg gemakkelijker draadloze netwerken detecteren en een verbinding met een netwerk tot stand brengen.

Bron: Microsoft

Hoe installeert u service pack 2:
Normaal gesproken krijgen mensen met een internet verbinding vaak automatisch berichten als er iets van Windows bijgewerkt moet worden. Dit gebeurd vaak wekelijks. Deze mensen hoeven eigenlijk niets te doen: SP2 installeert zich automatisch en is volgens Microsoft zeer gebruiksvriendelijk.

De update van SP2 is echter groot, minimaal zo'n 80MB en kan oplopen tot ongeveer 250MB. Voor mensen met een telefoonlijn is dit niet erg handig. Deze mensen kunnen straks gratis via de website een CD-rom bestellen.

Aangezien de CD-rom met SP2 op het moment van schrijven nog niet beschikbaar was kunnen wij u helaas nog niet het internet adres voor het opvragen van de CD-rom meegeven. Indien u na 6 september hiernaar op zoek bent kunt u ons een e-mail versturen of een berichtje plaatsen op ons forum. Dan helpen wij u graag verder.

Hoe SP2 werkt (gebruiksvriendelijkheid en functies):
Zelf hebben wij helaas nog maar beperkt met de Engelse versie van SP2 kunnen werken. Over de gebruiksvriendelijkheid, mogelijke storingen, tips en trucs zal later in komende nieuwsbrieven dus wellicht nog meer aan de orde komen.


Computermail.nl nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief is verzorgd door: Computermail.nl in samenwerking met Zietuwel.nl